Tips en Uitleg

Kooktips en Aanvullende Uitleg

Eigengemaakte appelmoes

Ik koop bij de plaatselijke boer 1 of 2 kilo appels voor de moes. Dit zijn vaak appels met een lichte beschadiging aan de schil of een ‘lelijke’ vorm of te kleine maat of anderszins. Ze zijn nog goed van smaak maar kunnen met goed fatsoen niet voor veel geld verkocht worden. De prijs is vaak 25 of 30 eurocent per kilo. Gewone goudrenetten kan natuurlijk ook!

Schil de appels, ontdoe ze van het klokhuis, snij ze in kleine stukjes en zet ze met een klein beetje water op. Niet te veel, het water voorkomt aanbranden, maar voor de moes zelf is het niet echt nodig, er komt genoeg vocht uit de appels zelf. Breng de appels aan de kook en laat ze zacht worden, roer ze zo nu en dan om, zodat alle appels goed heet worden. Prik er in, en bepaal of je appels zacht genoeg zijn om te pureren met de stamppotstamper (grof,compote) of ze door de draaizeef (passer vite) of gewone zeef te drukken.

Ik voeg geen suiker toe, het is vaak zoet genoeg. Bij het opdienen kan er een snufje kaneel bij.

Bij een grote hoeveelheid kan je oude jampotjes uitkoken in soda en deze daarna vullen met de hete appelmoes deksel erop en vastdraaien. (invriezen kan ook maar dit scheelt ruimte in de vriezer)

Goulash over?

Als je goulash over hebt kan je er een lekkere soeppan maken door er een liter runderbouillon van een blokje aan toe te voegen; eventueel ½ literwater en een ½ liter tomatenpuree.

De rabarmoes maken: (er is weer verse!)Rabarber in kleine stukjes snijden, uiteindjes weggooien. Wassen en opzetten met een beetje water tegen het aanbranden, en de suiker erbij doen.Als het water kookt, ongeveer 10 minuutjes laten koken, dan zal het wel moes zijn. Pan van het vuur nemen. In een apart kommetje een eetlepel maizena aanlengen met twee eetl koud water,als het een mooi papje is toevoegen aan de rabarbermoes. Dan bindt het beter. Naar smaak een snufje kaneel toevoegen. De moes kan net als appelmoes zowel koud als warm geserveerd worden.